Pleisterwerk

Pleisterwerk is het strak en glad maken van muren, wanden en plafonds. Het materiaal dat een stukadoor daarvoor gebruikt heet pleister.

Waarvoor is pleisterwerk nodig?


Stukadoors gebruiken pleister voor het strak en glad maken van wanden en plafonds. Dit wordt ook wel pleisteren genoemd. Het pleisterwerk dient als ondergrond voor het sauzen, schilderen of behangen. Ook kan het verder afgewerkt worden met bijvoorbeeld sierpleister of spackspuitwerk.

Voor welke ruimtes is pleisterwerk geschikt?


Pleisterwerk kan zowel binnen als buiten. Mits het oppervlak, de muur, wand of het plafond, daarvoor geschikt is, kan dit in iedere ruimte. Binnenshuis kunt u dus bijvoorbeeld uw woonkamer, slaapkamer, of (gedeeltes van) uw toilet of badkamer laten bepleisteren. Op uw buitenmuren kunt u ook pleisterwerk laten aanbrengen. Om de buitenmuur weersbestendig te maken wordt een speciale afwerklaag aangebracht op het pleisterwerk.

Wat is pleister?


Pleister is een mengsel dat hoofdzakelijk bestaat uit gips of kalk. Het mengsel is aan te duiden als een laag mortel of specie. Pleister is enkele millimeters tot enkele centimeters dik. Soms wordt ook zand door pleister gedaan, wat de structuur van het mengsel korrelig maakt. Dit maakt het pleisterwerk geschikt om overheen te verven.

Soorten pleisterwerk


Ten eerste wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘normaal’ pleisterwerk en glad pleisterwerk. Het belangrijkste voordeel van glad pleisterwerk is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Ten tweede is pleisterwerk beschikbaar in alle denkbare kleuren. Hierbij gaat het om pastelkleuren, wat zachte kleuren zijn. Doordat pleisterwerk een natuurproduct is kan kleurverschil ontstaan op uw wand of plafond.